Foredrag, kultur og debat

Navn Holdnr Start Ugedag Sted
Litterær Café 19-762 24‑01‑2019 10:00 Tor Bolbro Brugerhus
Torsdage kl. 10.00-12.00

Vi mødes en gang om måneden og gennemgår et litterært værk. Det er en fordel, hvis man på forhånd har læst de udvalgte romaner, men det er ikke et krav.
Der bliver også tid til at præsentere en række aktuelle bogudgivelser.
Sæsonens tema er: Historiske personer i romankunsten

24/1: Anne Thompson - Din Hengivne (om maleren Paul Gaugin og hans danske hustru Mette Gad)

28/2: Margaret Atwood - Alias Grace (om straffefangen Grace Marks)

28/3: Amalie Smith - Marble (om billedhuggeren Anne-Marie Carl Nielsen)

25/4: Daniel Kehlmann - Opmålingen af verden (om naturvidenskabsmændene Alexander von Humboldt og Carl Friedrich Gauss)

23/5: Virginia Woolf - Flush (om digteren Elizabeth Barrett Browning via hendes hund)

Første møde: 24-01-2019 10:00
Undervisere: Pil Lindgreen Kristensen
Pigerne på Sprogø 19-2026 26‑02‑2019 10:00 Tir Paarup Aftenskole

Tirsdag 26. februar kl. 10.00

Foredrag med Carsten Egø Nielsen
Christian Keller, overlæge ved de Keller'ske anstalter, oprettede i 1923 internatet på Sprogø for åndssvage, seksuelt løsagtige kvinder. Internatet eksisterede til 1961. Keller var også initiativtageren til Lov om Adgang til Sterilisation i 1929, Europas første racehygiejniske lov. Allerede i 1911 havde Keller fået oprettet et tilsvarende internat for mænd på Livø.
Vi skal høre historien om kvindehjemmet på Sprogø og om nogle af skæbnerne, fx om en pige, hvor lægen i ansøgningen om at komme til Sprogø bl.a. skrev: "Forældrene har forsøgt at sende hende ud at tjene, men hun kan slet ikke udføre noget Arbejde på egen hånd.....De senere År har hun haft stærke erotiske Tilbøjeligheder så Forældrene må passe på hende både Dag og Nat".

Men vi skal også høre om baggrunden for anstalten og om hverdagen for beboerne, samt om lukningen i 1961. Foredraget er ledsaget af mange samtidige og nutidige billeder.
Foredragsholderen er uddannet historiker fra Odense Universitet, og har siden 2004 beskæftiget sig med lokalhistorien i Vestsjælland og med historien om De Dansk vestindiske Øer. Han har skrevet talrige lokalhistoriske artikler, og er forfatter til afsnittet om perioden 1914-2013 i Slagelse bys historie, der udkom december 2013. Endvidere udgav han i 2014 en bog om Slagelse under besættelsen.

Ved tilmelding til alle 7 formiddagsarrangementer i Pakhusgården koster det kun 570 kr. Tilmelding via dette link

Holdnummer: 19-2026
Første møde: 26-02-2019 10:00
Undervisere: Carsten Egø Nielsen
Hvorfor ska' vi synge? 19-2028 03‑04‑2019 10:00 Ons Paarup Aftenskole

Onsdag 3. april kl. 10.00

En levende og pulserende sangformiddag med Christian Dyrst

Sang er godt for omtanken, fællesskabet og åndedrættet.

Christian Dyrst giver sit bud på hvad fællessangen er for en størrelse - hvad den er godt for - hvorfor den er her og hvad det er der gør vi elsker den.

Christian Dyrst guider rundt i den danske sangskat med lune og vid.

Tilgangen er folkelig i ordets bedste betydning; at synge med Christian er sundt – både for åndedrættet, fællesskabet og eftertanken!

Uddannet som statsprøvet musikpædagog har han i mange år arbejdet med sang – bl.a. som seminarielærer på Den frie Lærerskole i Ollerup og som medrivende korleder. Her har han haft mulighed for at dyrke sin lidenskab for folkelig sang.
Men han er ikke alene velbevandret i de folkelige sange; han skriver også selv musik til dem! .

Holdnummer: 19-2028
Første møde: 03-04-2019 10:00
Undervisere: Christian Dyrst
Foredrag med Pia Ryding 19-2012 09‑04‑2019 19:00 Tir Paarup Aftenskole

Smukke & lille skat

- en familiehistorie om overgreb og tavshed, et foredrag af forfatter Pia Ryding, som fortæller:

Dette er en glad bog. Det er en bog om at ville, kæmpe, overleve og vinde. Hverken min søster eller jeg har vundet guldpokaler eller fine titler, men vi har vundet retten til at vælge vores liv. Retten til vores historie. Vores historie er både min og min søsters historie.

Vi fortæller hver vores historie; jeg skriver og min søster Mille har fortalt sin historie til mig, så jeg har kunnet give hende stemme. For selv om vi næsten er opvokset i samme familie, selv om vi har haft de næsten samme oplevelser, er vores historier både meget forskellige og ens.

“Vinderen skriver historien”, og præcis derfor har jeg valgt at fortælle vores historie. Både min søster og jeg har prøvet at lukke øjnene for historien, har nydt sejrene i stilhed. Og alligevel bor de i og hos os, historierne. De bor i kroppen, hjertet og hjernen. De bor i de ting, vi omgiver os med. De gaver, vi giver. De valg, vi træffer. Steder, vi ikke kender til. I dialogen mellem os. Og i vores drømme og mareridt....

Pia Ryding vil fortælle, hvordan hun har tacklet de udfordringer, hun er stødt på undervejs både i livet og i skriveprocessen. Hun fortæller også, hvordan hun er nået frem til at skrive en glad bog, når barndommen har været præget af rystende oplevelser.

Pia Ryding sætter ord på svære emner med en lethed, nænsomhed og selvfølgelighed, der efterlader håb og optimisme. Der vil selvfølgelig være tid til spørgsmål.

Holdnummer: 19-2012
Første møde: 09-04-2019 19:00